Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2020.08.03 - 22:38
 Onsdag, 27 oktober 2010 03:54 | skrivet av: Göran Lundin
I kolerans tid.
I kolerans tid

Det är i kolerans tid i Haiti. Antalet dödsfall fortsätter att stiga och är idag över 300 döda. Nu fruktar de internationella hjälporganisationerna att sjukdomen ska sprida sig till det överbefolkade Port-au-Prince. Röda Korset och andra förbereder sig för det värsta, visa av erfarenheten från andra länder. Ytterligare resurser flygs in från utlandet, bland annat sjukhusbäddar.

Idag har vi tillbringat hela dagen på Internationella Röda korsets anläggning och redan vid entrén ser man vad som gäller. Handtvätt, desinficering av skor, avspolning av bilar. Vakten bär munskydd och skyddsglasögon. Man kan lätt tro att det är pesten som kommit.

Den pågående koleraepidemin sätter fokus på en central fråga: hur kommer Röda korset och andra organisationer att göra med vattenförsörjningen till mer än 1200 tältläger, med flera hundra tusen invånare? Kontrakten med den haitiska staten går ut nu i december-januari, eftersom man räknat med att den akuta hjälpinsatsen skulle vara avslutad. Men tältlägre står kvar och vattenförsörjningen är lika olöst som tidigare.

Enligt Röda Korset kommer man att ha en 18 månader lång avvecklingsperiod, då resurser ska föras över till de haitiska myndigheterna. Idag svarar Röda Korset för vattenförsörjningen till c:a 90 tältläger med över 100 000 invånare. Det är en stor apparat med tankbilar, som fyller på vatten en bit utanför stan. Lastbilarna åker sedan runt och fyller stora, mobila behållare i gummi, som placerats på strategiska platser i utkanten av lägren.

Röda Korsets vatten är drickbart, eftersom det är klorerat. På Röda Korset smakar jag på vattnet. Det är inte gott, men det är ofarligt. På grund av smaken och kloret går det ändå rykten om att vattnet är dåligt. Vi har själva träffat på flera som hävdar detta. I ett läger fick vi se en kvinna som fått kraftiga utslag på armarna av vattnet. Förmodligen handlar det om allergiska reaktioner mot kloret. Rykten sprids snabbt i Haiti och det är en utmaning av stora mått att nå ut med korrekt information till den haitiska allmänheten.

Ett problem är att de andra biståndsorganisationernas vatten inte är drickbart, och här finns alltså en bristande gemensam strategi. Huvudstadens invånare är vana att köpa dricksvatten – de som har råd alltså – men nio månader med gratis dricksvatten är inte helt lätt att bortse ifrån.

På röda Korset är Bahram Amintorabi, ansvarig för vattenförsörjningen, noga med att poängtera att Röda Korsets insats när det gäller vattendistributionen är en akut katastrofhjälp, som i bästa fall kan återställa situationen till den som rådde innan jordbävningen. Att däremot lösa vattenförsörjningen på lång sikt för Port-au-Princes invånare, är något som framförallt den haitiska staten själv måste ta tag i. Under avvecklingsfasen kommer nya resurser att föras över till den.

Men, tänker jag, vis av hur det fungerar i Haiti. Tankbilar går sönder, utrustning slits ut. Inget underhåll görs. Vad händer då? Samma resonemang kan appliceras på allt annat positivt som görs här i landet: vägbyggen, till exempel. Jag har nu rest i Haiti i 30 år och sett vägen till Gonaives byggas om tre gånger. Första gången jag var här, 1980, var det en väg av högsta amerikanska standard. Några år senare en väg bara för lastbilar och fyrhjulsdrift. Förklaring: inget underhåll.

Mest skrämmande med den sanitära situationen är hur avloppshanteringen fungerar. Slamtömningsbilarna går idag till ett träskområde norr om slumstaden Cité Soleil, i utkanten av Port-au-Prince. Där töms skiten direkt ut i träsket, ett ekologiskt mycket sårbart område. Ut med slangen bara, och starta pumpen. Så har det varit i flera år, och så fungerar det även nu. Bahram kan inte komma på något annat land som han varit i, inte ens fattiga länder i Afrika, där man gör på liknande sätt.

De enorma slammängderna från hundratusentals människors avföring, filtreras sedan ner i grundvattnet och ut i havet, där inte ens Karibiens salta vatten förmår att bryta ner de farliga bakterierna. Hela denna hantering är en mardröm för kolerabekämpare.

Men, trots allt: haitierna är ett renligt folk. Människor, även i slummen, är rena och prydligt klädda. Kolera har inte förekommit här tidigare, trots den enorma fattigdomen. Därför finns heller ingen riktig beredskap för denna nya, extremt farliga situation.

Detta är sista rapporten från vår resa. I morgon, onsdag åker vi hem. Erland och jag kommer i början av nästa år med en rapportbok från resa. Förhoppningsvis lagom till ettårsdagen av jordbävningen.Svar av: Anggraini 2012.08.25 - 15:33
Jag har le4st tre bf6cker som heter Hotellmysteriet,Lill kitty detektivte4vlingen och Lill kitty bus eller bovar. Hottellmysteriets ff6rfattare Martin Widmark och Helena Willis boken hanadlr om att pe5 julafton tar den fina familjen c5kerf6 in pe5 stads hotellet i Valleby.Med sig har de en kinesisk e4ppeltax, deras ve4rdefulla f6gonsten. Personalen ff6rbereder ett stort julfirande, men snart bf6rjar problem.Lill kitty Detektivte4vlingens ff6rfattare Carolyn Keene.Boken hanadlr om Kittyoch hennes kompisar e4r f6verlyckliga. Te4nk att de fe5tt var sin fribiljett till den nya filmen Galaxernas krig 2!Plf6tsligt he4nder de ote4nkbara.Biljetterna ff6rsvinner!Eller re4ttare sagt KIttys ble5 antekningsbok,de4r hon lagt dom, ff6rsvinner mystiskt.Medan Kitty funderar dyker ett ove4ntat problen upp.Jason Hutchings,en av de kaxigaste killarna i skolan ,utmanar Kitty och pe5ste5r att han minsann ska lf6sa mysterietff6rst.Te4vlingen kan bf6rja.Lill Kitty Bus eller bovar ff6rfattare Carolyn Keene boken hanadlr om Kitty och hennes pappa har fe5tt besf6k e4nda fre5n England .hela helgen ska familjen Morgan stanna.det skulle ha varit je4ttekul om inte barnen hade varit odre4gliga.Ff6r aldrig har ve4l Kitty mf6tt en snobbigare flicka e4n Pamela Morgan.Och brodern Derrik retar snart gallfeber pe5 alla med sina dumma ske4mt och pe5hitt.ne4r hushe5llerskan Hannas guldring ff6rsvinner kan Kitty inte hje4lpa att hon blir misste4nksam.Ne5gon som inte anar hur mycket den betyder ff6r Hanna.Jag rekomenderar alla tre bf6ckerna.