Längs fjällvinden -
en foto- och reportagebok
om människor och levnadsöden i Tärnaby.
Utkommer i februari 2007.

Uppdaterad sida januari 2006
Andra reportage
Fotografens egen hemsida

En bokäventyr av och med
Erland Segerstedt (foto) Och Göran Lundin (text)

Erland Segerstedt, fotografen, lever ett strapatsrikt liv, inte minst under arbetet med boken "Längs fjällvinden". På bilden t.v. bilder är han på ripjakt, tillsammans med Helena Nilsson, före detta slalomess. På övre bilden är det draghundar i Hemavan som motioneras. Dessa Alaskan Huskies tillhör Per Berglund och Sara Silbersky på Nova Arctic.

Sven Hermansson, föredrar att snara ripa och Erland lägger ner mycket arbete på att fånga detaljerna. Här demonstrerar Sven prinicperna med snaran, vid hans favoritjaktställe vid foten av Bångfjället. Här föds också bilden med den döda ripan och Storfjället i bakgrunden, som kan beses på sidan om ripjakt.

Erland tillbringade åtskilligt med tid krypande i snön för att hitta den rätta bildvinkeln. Under tiden berättade Sven historier om säregna levnadsöden i fjällvärlden. Inte minst om det märkliga bostället i Grundträsk. Det ska vi återberätta i vår bok så småningom!

 

Att fotografera detaljer, vare sig det gäller människor eller föremål, är lite av Erlands specialitet. Hos Ville Evensson i Högstaby får han han tillfälle att koncentrera sig på Villes figurer, med Oxtinderne i bakgrunden. Det är Villes pågående arbete med en samisk rajd, som Erland placerat ute på snickarplattformen.

Hela samlingen ryms inte i någon vanlig bokhylla, och vi får bara hoppas att den så småningom hamnar på ett ställe, som kan beses av många människor.

 

Ibland drar författaren med Erland på större fysiska straptatser. Nåja, att bestiga Atoklinten hör kanske inte till de verkliga pionjärinsatserna, men detta är en särskilt vacker dag, då snön fortfarande ligger kvar på stora delar av högfjället. Trots att det är i slutet av juni!

Atoklinten var ett heligt fjäll för samerna, om vilket det finns åtskilligt med sägner, som fortfarande lever kvar.

 

Erland får heller inte drar sig för att sätta sig i hemmabyggda flygplan för att få de verkliga vyerna. Kärran på bild tillhör Sten Lindgren i Snebacken. På en skylt inne i kabinen står med tydliga bokstäver: "VARNING! Luftfartyget är amatörbyggt och uppfyller inte luftvärdighetskrav för "Normalklass".

Det ska dock tiläggas att Stens kärra är i utmärkt skick och Sten själv en utomordentligt duktig pilot.

 

Monica Larsson Edmondson i Tärnaby, är en mycket välkänd glaskonstnär. När vi besökte henne kom Erland verkligen i sitt esse. Inte nog med att han lekte akrobat själv, han "tvingade" också Monica att posera med sina glasföremål i de mest underliga ställningar. Men resultatet blev också därefter. Bilder kommer så småningom!

Här håller i alla fall Monica på att slipa en av sina stora glasskålar, ett tungt och mödosamt arbete - men samtidigt ett viktigt moment för att få den rätta strukturen i glaset.

 

Bilden till vänster visar Arne Eriksson i Bielloujare, som idkar isfiske i april. Här var Erland nära att trilla i vaken! Särskilt intresse tilldrog sig Arnes is-utter, som han använder sig av för att få nätet mellan isvakarna.

Till höger är Erland - tidigare känd som körkortsfotografen - i färd med att byta inriktning. "Trastfotografen" ligger också väl i munnen. Ett trastpar häckade lämpligt utanför vårt timmerhus i Oltokkbäcken och Erland fick många fina bilder på hur kampen för brödfödan kan gå till i fjällvärlden.

Fotograf vid dessa tillfällen: Göran Lundin