Ord & Visor förlag

Aktuell författare

Boström, Anders

 Anders Boström är författare och frilansjournalist i Umeå. Under arbetet har han bland annat vittnat i Hovrätten för övre Norrland (Umeå) om delar av innehållet. Efter det vittnesmålet frikändes Edvardsson från sin fängelsedom.

Anders Boström har tidigare bland annat medverkat i utgivningen av ”Den 777:e mannen” om polisens jakt på serievåldtäktsmannen Hagamannen.

”True crime” fascinerar – oavsett om det är en bok, en podcast eller en tv-serie. Jag har därför gjort det till en stor del av mitt arbete att jobba med att gräva i både gamla och nya ”case” för att vända på de stenar som andra missat, leta nya sanningar och försöka ta berättelsen ett steg till.

Silverblåsningen (Ord & Visor Förlag, 2022) är ett utmärkt exempel på vad jag helst jobbar med. Där kunde jag visa att bokens huvudpersonen både misstänkliggjordes och straffades, men att han inte bara var oskyldig, utan att han dessutom var ditsatt av sina närmaste kompanjoner. Inte nog med det, han var också förnekad sina bästa bevis – återigen av sina partners. Till slut blåstes huvudpersonen på ett sitt företag, en hotellverksamhet som då omsatte 75 miljoner kronor per år.Hotellchefen fick delvis upprättelse. Jag kallades som vittne i en rättegång för att berätta om delar av innehållet, och det bidrog till framgången.Hotellkungen dömdes först till ett års fängelse för de påstådda brotten men hovrätten genomskådade det hela och friade honom.
Resultatet är vad som är målet med min journalistik – att förändra. Kan man som journalist påvisa en felaktighet och skapa en korrigering så har man bidragit till ett bättre samhälle. Det är alltid en seger.


Jag började jobba som journalist 1990, men redan 1999 hoppade jag av min anställning på Folkbladet i Umeå för att bli frilans.Sedan har jag frilansat mig fram. Under ett par år hade jag anställningsliknande frilansuppdrag åt DN och i perioder har jag jobbat på SVT:s konsumentmagasin Plus som både researcher och redaktör. Utöver dessa har jag haft cirka 300 uppdragsgivare.

Under hela mitt arbetsliv har jag fokuserat på Norrland. Basen har hela tiden varit i Umeå men det har blivit en hel del resor. Jag har till exempel varit på uppdrag i samtliga 44 kommuner i de fyra nordligaste länen. Jag har tävlat i långdistansidrott på motionsnivå i flera år och dessutom vunnit tre SM-guld i bangolf."
Silverblåsningen