Våra böcker
Femåriga Elises mamma är inte riktigt piggelin, säger pappa när Elise undrar varför mamma måste stanna på sjukhuset hos de vitklädda, som han kallar klåpare. Elise vill helst följa med till pappas fotoateljé, men får flytta med sin lilla blå väska mellan sin franska mormor och tant Babs. Mammas röst och ansikte suddas i hennes minne men hennes doft av vaniljdröm glömmer hon inte.
Mormor Julie, som är modetecknare, syr en kappa med fin krage till Elises favoritdocka och bjuder på crêpes, men flickans frågor om mamma glider hon undan. Samtidigt plågas Julie själv av att hennes dotter Vivianne inte får veta sanningen om sin sjukdom. Den vita sommarklänning som Julie syr till den sjuka blir ett levande, lysande ting. Men står det för hopp eller undergång?
"Jag håller på dem som bodde i stenarna, även om de förlorat och kanske är döda allihop."
Jens Unossons debutsamling är utsträckt hand till den natur han omger sig med. I hans dikter lyser starka tvivel på människans självpåtagna hegemoni fram. Kärleken är ett annat bärande tema.
Två unga pojkar, Berra och Benny, gör ett makabert fynd i en järnvägsvagn i Skellefteå sommaren 1965. De känner igen mannen som är dumpad bland slaktresterna från det närliggande slakteriet – han kallas för Gruvarbetaren – och de väljer att inte berätta för någon vad de sett av rädsla för att själva råka illa ut.
En kort tid därefter flyter samma kropp upp i älven och polisen hittar 5000 kronor i hundrakronorssedlar nertryckta i den dödes strupe.
Riksmordkommissionen kallas in men den misslyckas med att lösa fallet. Femtio år senare uppstår emellertid en öppning ...
Utkommer 17 oktober
Pelle Olsson är mästerberättaren som under snart trettio år har underhållit publik över hela landet med sina historier.
Efter ett liv som grovarbetare och sjuksköterska, som reporter i främmande länder, med stundom trassliga kärleksaffärer och som familjefar med en spännande släkthistoria, har han mycket att berätta. I Pelle Olssons värld kan absolut allting hända.
Livet är i sin spretighet en fascinerande färd med raksträckor, blindgångar och tvära kast. Med barndomen som fond, upptäcker vi att kommunikation och empati kräver sitt, att kärleken, musiken och naturen erbjuder värdefulla ledstänger.
Gunga i ett vibrato är Carina Bergströms femte diktsamling. Hon har även givit ut romanen Det finns tid, 2022.
Lilian Ryd har skrivit uppmärksammade och prisbelönta böcker om nordsvensk och samisk kulturhistoria. När hon nu tagit sig an Johan Holmboms unika material borgar det för ännu en lättläst och fängslande skildring om livet i Lappland. Johan Holmbom från Njunjes i Tarradeln var känd som fotograf och konstnär. Att han också kunde skriva visste bara en arkivchef i Uppsala. Denne Åke Campbell anlitade Johan Holmbom för att i ord och bild dokumentera dagligt liv i Tarradalen.
Han från Ullånger är en av nitton berättelser från olika tider: om Sixten som vill avverka, om Märta som kontrollerar spisvreden, om Arvid som kämpar för att komma in på Konsums årsstämma. Berättelser av skilda slag – från nedslag i mänskliga tillkortakommanden till den lättsamma skrönan. Här finns även historien om Bo R Holmbergs första stapplande steg som författare!
Johan och Augusta har bildat familj. De lever efter sina ideal och drömmar. Johan glöder för fackföreningens utveckling. Augusta för kvinnors rösträtt och sociala trygghet. De trotsar storstrejken, en hungersnöd och en svår olycka. När den fjärde flickan föds inträffar det som inte får hända ...
Stå på egna ben är tredje delen i en trilogi som började med "Har man inte folk tar man finnar." Handlingen utspelar sig nu i Jukkasjärvi och Kiruna.
Legendarisk bok av Yngve Ryd och Gunnar Edholm. Slut sedan många år tillbaka. Omöjlig att få tag i på second handmarknaden. Nu kommer den i nytryck på Ord&visor i höst, med delvis ny formgivning. Här porträtteras legendariska storviltsjägare som Sigurd Länta och Nilas Kallok. Med dramatiska jakthistorier. Rikligt med foton av olika fotografer.
”Fenomenalt med nytryck av denna grymt fina bok! På omslaget skidrar Lars-Guttorm Blind in i Riggoajvegårsså i översta änden av Tarradalen, vid Darreluoppal”/Tor Tuorda
Utkommer under hösten 2023. Preliminärt utgivningsdatum 4/12. Förhandsbeställningar möjliga via boka@ordvisor.se
"Hur talar man om tystnaden?
Man rör vid tangenterna så lätt
att ljudet mest påminner om ett
stilla, distraherande regn mot fönstret.
Hur gör man ett osynligt liv synligt?
Man spänner upp en tunn duk och
börjar helt enkelt treva sig fram."
Kurt Levlins fjärde diktsamling.
I närmare femtio år har den västerbottniske författaren Åke Lundgren följt Långa lappflickan från Malå i spåren. Vem var hon? Varför lät hon sig förevisas i Sverige och ute i Europa? Hur blev hennes liv? Vilka var människorna omkring henne?
Efter döden fördes hennes skelett till Karolinska Institutets anatomiska museum där det ställdes ut till allmän beskådan. Men gick det verkligen förlorat vid den ödesdigra branden 1892?
Mitt i lekarna kan Anna känna att mamma tittar på henne. Då stelnar hon till och kommer av sig. Vet att hon gör något fel.
Hon lär sig att iaktta modern. Försöker göra rätt, även när hon inte förstår. Och bröderna, som är hennes ansvar: att inte heller de oroar modern. Hon får inte bli nervös och orolig.