Ord & Visor förlag

Våra böcker

Sortera efter datum - Sortera efter titel

Sida 1/38   visar 1-12 av 450 böcker

Älskade Ester, ljudbok

Lundholm, Kent

Älskade Ester är en roman som har dokumentär grund. Ester Nilsson levde mellan åren 1896-1985 i Lycksele kommun. Hon gick under smeknamnet Ester Duva. I Älskade Ester ger författaren Kent Lundholm ett kärleksfullt och inträngande porträtt av denna märkliga kvinna, som var ”nalta eljest”.

Inläsare: Örjan Holmberg

Har man inte folk tar man finnar

Englsperger, Ulla

Som sjuttonåring bryter Anna upp från sin hem­miljö i finska Tornedalen för att skaffa sig en framtid i Sverige. 

Språksvårigheter, trångboddhet, fackföreningarnas vara eller inte vara gör tillvaron svår för Anna och hennes man, Abram, då de har helt olika uppfattningar.

Inspiration till romanen Har man inte folk tar man finnar har Ulla Brännström Englsperger hämtat ur sin egen mormorsmors liv. Boken utkom första gången 2018.

Det finns tid

Bergström, Carina

Sylvia bor med sina föräldrar i Västerbottens inland. Berättelsen börjar under det tidiga fyrtiotalet. Som tioåring upptäcker Sylvia musikens kraft – en kraft som kommer att bära henne framåt, men också utsätta henne för faror. Hennes läromästare är en gammal kantor, sträng och konservativ, men som ser Sylvias kvalitéer. I den kyrkliga vuxenvärlden finns dock en person med en helt annan agenda.

I Det finns tid låter Carina Bergström språket flyta lika melodiöst och kraftfullt som tonerna ur en kyrkorgels pipor.

Danskt band, 180 sid.

Silverblåsningen

Boström, Anders

 Under mindre än ett decennium växte det slumrande hotell Silverhatten i Arjeplog explosionsartat. Antalet rum femdubblades och omsättningen tiofaldigades när bil- och eventföretag köade för att få komma till smällkalla Norrbotten och få testa sina fordon på isbanorna. Bakom framgångssagan stod entreprenören Jan Edvardsson. 2010 fick rörelsen nya delägare. Där vände Edvardssons lycka. Efter bara två år hade han fått sparken. Därefter förlorade han allt.

Silverblåsningen berättar historien om ett påstått brott och om en ensam mans kamp för sin heder och sitt livsverk – en historia som får en oväntad vändning när okända dokument dyker upp och avslöjar en helt ny sanning.
Danskt band, 380 sid.

 

GULDKORN - medmänniskor i skelleftebygden

Lundin, Göran

 

I boken GULDKORN - medmänniskor i Skelleftebygden, porträtteras ett trettiotal skelleftebor, samtidigt som författarnas egna berättelser träder fram i text och bild. Göran Lundin (text) och Erland Segerstedt (foto) har tidigare givit ut flera stora foto-reportageböcker. "Och plötsligt ser vi dem! De små människorna med den speciella glansen. De lågmälda inne i skuggorna, i motvinden ..."
Kartonnage, 325 sid. Fyrfärg. Utkom första gången 2015

Det var inte jag

Lindström, Maria

DET VAR INTE JAG är betraktelsen över en slingrig och dramatisk karriär som visartist. I denna memoarbok får vi följa Maria Lindström från ax till limpa, från fiaskon till succéer och på kärlekens många irrfärder. Samt möten med idoler, levande och döda! 

Danskt band, 320 sid

Vad man inte kan tala om

Olsson, Pelle

Johan Stalke har svårt att tygla sitt hetsiga humör. Även om han älskar Abbey och dottern Engla tycker han illa om desto fler, särskild Greger Bergkvist och hans kumpan Ronny Korngren. Mest av allt hatar Johan sin äldre bror Åke.

Vad man inte kan tala om är Pelle Olssons sjätte roman. Den handlar om att ta sig tillbaka efter ett liv med missbruk och kriminalitet. Och lite om en sjö i Småland som töms på vatten. Framför allt är boken en berättelse om försoning.

Danskt band, 382 sid.

Från skidor till ambulans

Eliasson, Lena

 

 Från skidor till ambulans är en bok om sjukvård och hälsoarbete i en tid långt före vårt idag självklara välfärdssamhälle - och ändå inte så länge sedan. Berättelsen börjar i en glest befolkad, isolerad och fattig bygd i slutet av 1800-talet och följer sedan utvecklingen av sjukvården fram till 1960-talet. Bokens fokus är på Sorsele, men författaren sätter även utvecklingen i ett större sammanhang - vad som händer i Västerbotten och i Sverige som helhet.

Boken är rikt illustrerad med över 140 foton och berättelser från ett trettiotal personer, sjukvårdspersonal och patienter.

"Stort historiskt värde" Roland Edlund i Västerbottens-Kuriren, om Lena Eliassons bok.

 "Hon har nu med sitt gedigna forskningsarbete skrivit in sig i Sorseles historia som den som med imponerande nedlagt arbete bevarat viktigt material i en bok av stort historiskt värde."

Aktse på nio rökars håll - Ny upplaga

Gärling, Mats

NY UPPLAGA I MJUKBAND: Aktse – på nio rökars håll, handlar om det berömda och mytomspunna nybygget Aktse i Rapadalens mynning och de samer som anlade hemmanet. Författaren delar också rikligt med sig av egna möten med djur och natur i detta unika fjällområde. Boken är rikt illustrerad med Mats egna teckningar.

En skog som går omkring bland husen

Folkedotter, Marianne
Diktsamlingen En skog som går omkring bland husen tillägnar jag Moder Jord. Den speglar min egen upplevelse av att vara en del av naturens enastående kretslopp där födelse, liv, död och återskapande avlöser varandra. Den handlar också om obalanser, förlust och oron för vad som händer när naturen inte längre värnas och framtiden hotas."

OTILLGÄNGLIGHETSPUNKTEN

Fowelin, Hans

På sin semester reser Jörgen Friedman till Lapplands fjällvärld för att bland annat besöka den så kallade Otillgänglighetspunkten, den plats i Sverige som är längst bort från farbara vägar. Några dagar senare omkommer han i nationalparken Sarek. Alla betraktar händelsen som en tragisk olycka - alla utom Jörgens syster Sara som börjar söka efter svar. Det finns människor som erbjuder hjälp, samtidigt som de väcker starka känslor hos henne. Dessutom tycks hon vara bevakad.

På egen hand reser hon till samma område som sin bror, en dramatisk fjällnatur som är vacker men långt ifrån ofarlig.  Snart får hon sällskap – fast vem är egentligen den trevlige unge mannen? Efterhand går det upp för henne att mycket står på spel, inte bara hennes eget liv.

Ökenhörna

Luthander, Eleonora

Eleonora Luthander planterar sin gyllene pappersblomma i det tomma rummet och för samman haiku, origami och ikebana till sin egen orikebana. Sedan många år viker hon origamiblommor, skriver sina haikuer på stjälkar och ställer dem överallt bland naturens egna blommor – även i ökensanden.

Sida 1/38   visar 1-12 av 12 böcker