
Våra böcker
Kartonnage, 325 sid. Fyrfärg. Utkom första gången 2015
DET VAR INTE JAG är betraktelsen över en slingrig och dramatisk karriär som visartist. I denna memoarbok får vi följa Maria Lindström från ax till limpa, från fiaskon till succéer och på kärlekens många irrfärder. Samt möten med idoler, levande och döda!
Danskt band, 320 sid
Johan Stalke har svårt att tygla sitt hetsiga humör. Även om han älskar Abbey och dottern Engla tycker han illa om desto fler, särskild Greger Bergkvist och hans kumpan Ronny Korngren. Mest av allt hatar Johan sin äldre bror Åke.
Vad man inte kan tala om är Pelle Olssons sjätte roman. Den handlar om att ta sig tillbaka efter ett liv med missbruk och kriminalitet. Och lite om en sjö i Småland som töms på vatten. Framför allt är boken en berättelse om försoning.
Danskt band, 382 sid.
Från skidor till ambulans är en bok om sjukvård och hälsoarbete i en tid långt före vårt idag självklara välfärdssamhälle - och ändå inte så länge sedan. Berättelsen börjar i en glest befolkad, isolerad och fattig bygd i slutet av 1800-talet och följer sedan utvecklingen av sjukvården fram till 1960-talet. Bokens fokus är på Sorsele, men författaren sätter även utvecklingen i ett större sammanhang - vad som händer i Västerbotten och i Sverige som helhet.
Boken är rikt illustrerad med över 140 foton och berättelser från ett trettiotal personer, sjukvårdspersonal och patienter.
"Stort historiskt värde" Roland Edlund i Västerbottens-Kuriren, om Lena Eliassons bok.
NY UPPLAGA I MJUKBAND: Aktse – på nio rökars håll, handlar om det berömda och mytomspunna nybygget Aktse i Rapadalens mynning och de samer som anlade hemmanet. Författaren delar också rikligt med sig av egna möten med djur och natur i detta unika fjällområde. Boken är rikt illustrerad med Mats egna teckningar.
På sin semester reser Jörgen Friedman till Lapplands fjällvärld för att bland annat besöka den så kallade Otillgänglighetspunkten, den plats i Sverige som är längst bort från farbara vägar. Några dagar senare omkommer han i nationalparken Sarek. Alla betraktar händelsen som en tragisk olycka - alla utom Jörgens syster Sara som börjar söka efter svar. Det finns människor som erbjuder hjälp, samtidigt som de väcker starka känslor hos henne. Dessutom tycks hon vara bevakad.
På egen hand reser hon till samma område som sin bror, en dramatisk fjällnatur som är vacker men långt ifrån ofarlig. Snart får hon sällskap – fast vem är egentligen den trevlige unge mannen? Efterhand går det upp för henne att mycket står på spel, inte bara hennes eget liv.
Eleonora Luthander planterar sin gyllene pappersblomma i det tomma rummet och för samman haiku, origami och ikebana till sin egen orikebana. Sedan många år viker hon origamiblommor, skriver sina haikuer på stjälkar och ställer dem överallt bland naturens egna blommor – även i ökensanden.
Folke Antonsson återvänder än en gång till sina rötter i denna jordnära släkthistoria – utan att huka för det otillåtna och skamtyngda, eller för mindre hedervärda sanningar gömda bakom patriarkala strukturer. Berättelsen är samtidigt ett tidsdokument från det förra seklets småbrukarsamhälle, där barn på gott och ont tidigt fick axla en vuxens ansvar.
Berättelser av författaren och journalisten Stefan Holmberg, skrivna från 1972 och nästan ett halvsekel framåt. Episoderna handlar ofta om enstaka möten. Som med bilförsäljaren som kommer in sent en händelsefattig sommardag på en lokalredaktion i hopp om att hinna få in en annons om en Oldsmobile till följande dag. Eller en äldre tågresenär som visar sig vara ett medium på turné, men där resplanen gäckas av ett vardagligt missöde med tåget.