Ord & Visor förlag

Våra böcker

Sortera efter datum - Sortera efter titel

Sida 1/39   visar 1-12 av 465 böcker

Mitt liv som lejon

Olsson, Pelle

Pelle Olsson är mästerberättaren som under snart trettio år har underhållit publik över hela landet med sina  historier.

 Efter ett liv som grovarbetare och sjuksköterska, som reporter i främmande länder, med stundom trassliga kärleksaffärer och som familjefar med en spännande släkthistoria, har han mycket att berätta. I Pelle Olssons värld kan absolut allting hända.

Gunga i ett vibrato

Bergström, Carina

Livet är i sin spretighet en fascinerande färd med raksträckor, blindgångar och tvära kast. Med barndomen som fond, upptäcker vi att kommunikation och empati kräver sitt, att kärleken, musiken och naturen erbjuder värdefulla ledstänger.

Gunga i ett vibrato är Carina Bergströms femte diktsamling. Hon har även givit ut romanen Det finns tid, 2022.

"Man for hem och hämtade sitt björnspjut"

Ryd, Lilian

Lilian Ryd har skrivit uppmärksammade och prisbelönta böcker om nordsvensk och samisk kulturhistoria. När hon nu  tagit sig an Johan Holmboms unika material borgar det för ännu en lättläst och fängslande skildring om livet i Lappland. Johan Holmbom från Njunjes i Tarradeln var känd som fotograf och konstnär. Att han också kunde skriva visste bara en arkivchef i Uppsala. Denne Åke Campbell anlitade Johan Holmbom för att i ord och bild dokumentera dagligt liv i Tarradalen.

Han från Ullånger - och andra berättelser

Holmberg, Bo R

Han från Ullånger är en av nitton berättelser från olika tider: om Sixten som vill avverka, om Märta som kontrollerar spisvreden, om Arvid som kämpar för att komma in på Konsums årsstämma. Berättelser av skilda slag – från nedslag i mänskliga tillkortakommanden till den lättsamma skrönan.  Här finns även historien om Bo R Holmbergs första stapplande steg som författare!

Stå på egna ben

Englsperger, Ulla

Johan och Augusta har bildat familj. De lever efter sina ideal och drömmar. Johan glöder för fackföreningens utveckling. Augusta för kvinnors rösträtt och sociala trygghet. De trotsar storstrejken, en hungersnöd och en svår olycka. När den fjärde flickan föds inträffar det som inte får hända ...

Stå på egna ben är tredje delen i en trilogi som började med "Har man inte folk tar man finnar." Handlingen utspelar sig nu i Jukkasjärvi och Kiruna.

Jägarliv i Jokkmokks fjällvärld

Ryd, Yngve

Legendarisk bok av Yngve Ryd och Gunnar Edholm. Slut sedan många år tillbaka. Omöjlig att få tag i på second handmarknaden. Nu kommer den i nytryck på Ord&visor i höst, med delvis ny formgivning. Här porträtteras legendariska storviltsjägare som Sigurd Länta och Nilas Kallok. Med dramatiska jakthistorier. Rikligt med foton av olika fotografer.

”Fenomenalt med nytryck av denna grymt fina bok! På omslaget skidrar Lars-Guttorm Blind in i Riggoajvegårsså i översta änden av Tarradalen, vid Darreluoppal”/Tor Tuorda

Utkommer under hösten 2023. Preliminärt utgivningsdatum 4/12. Förhandsbeställningar möjliga via boka@ordvisor.se

Ro, bror

Levlin, Kurt


"Hur talar man om tystnaden?
Man rör vid tangenterna så lätt
att ljudet mest påminner om ett
stilla, distraherande regn mot fönstret.
Hur gör man ett osynligt liv synligt?
Man spänner upp en tunn duk och
börjar helt enkelt treva sig fram."

Kurt Levlins fjärde diktsamling.

Sápmis jättinna - sanningen om Långa lappflickan

Lundgren, Åke

I närmare femtio år har den västerbottniske författaren Åke Lundgren följt Långa lappflickan från Malå i spåren. Vem var hon? Varför lät hon sig förevisas i Sverige och ute i Europa? Hur blev hennes liv? Vilka var människorna omkring henne?

Efter döden fördes hennes skelett till Karolinska Institutets anatomiska museum där det ställdes ut till allmän beskådan. Men gick det verkligen förlorat vid den ödesdigra branden 1892?


Syskonkärlek

Wikander, Ann-Marie

Mitt i lekarna kan Anna känna att mamma tittar på henne. Då stelnar hon till och kommer av sig. Vet att hon gör något fel.

Hon lär sig att iaktta modern. Försöker göra rätt, även när hon inte förstår. Och bröderna, som är hennes ansvar: att inte heller de oroar modern. Hon får inte bli nervös och orolig.


Jan och Karola

Messner, Karola

Ett osannolikt möte mellan två läkare blir till en kärlekssaga.

Deras kärlek börjar som en dröm på Hawaii men stöter snart på ett till synes oöverstigligt hinder: Jan har ett lyckligt äktenskap sedan trettio år, som han inte förmår bryta upp ifrån. Men kärleken dem emellan rår ändå ingen på ...

Som konstnär har Karola Messner idag skapat sig ett namn framförallt genom sina träskulpturer. 

Rälsspikarnas sammansvärjning

Ingelstam, Bengt

Ville, Albin och Fölan växer upp under tuffa förhållanden i byn Ångan. Men där finns också något nytt och spännande, som barnen tror att byn fått sitt namn ifrån: ånglok, stora som små, och vagnar som fraktar gods till och från kusten. De tre vännerna blir så småningom indragna i arbetarnas kamp för att organisera sig och bilda fackförening på den stora sågen. Men framförallt kämpar de för att behålla sin vänskap med varandra i en stentuff omvärld. En fotboll på avvägar kommer att spela en stor roll!

Bengt Ingelstam och illustratören Jens Ahlbom har tidigare gett ut en rad barn- och ungdomsböcker tillsammans, bland annat serien om Pelle Puck.

NORRSKEN - drömmen om den gröna industrin

Müller, Arne

En batterifabrik i Skellefteå, ett helt nytt stålverk i Boden, vätgasbaserad framställning av järnsvamp i Gällivare och Kiruna. Det är bara några av de stora industriprojekt med koppling till klimatomställningen som har presenterats i norra Sverige. Det handlar om enorma investeringar. Totalt handlar det om mer än 1000 miljarder under de närmaste årtionden.

Detta har väckt förhoppningar. Länge har klimatomställningen gått alldeles för långsamt. De nya industrierna ger löften om stora minskningar. Samtidigt kommer många tusen nya jobb att skapas i en del av landet som länge kämpat i motvind.

Men det finns problem. Behoven av el är enorma. Batteritillverkningen och den förnyelsebara elen kräver stora mängder metaller. Går det att täcka de enorma behoven av energi och ändliga resurser?

Författaren och journalisten Arne Müller, Umeå, hårdgranskar de minst sagt hisnande planerna i den nya boken NORRSKEN -drömmen om den gröna industrin. Foto:Erland Segerstedt.

Utk april. Danskt band, 330 sid.

Sida 1/39   visar 1-12 av 12 böcker