
Våra böcker
Veikko Keteli var ett av omkring 70 000 finska krigsbarn som evakuerades undan kriget till Sverige. Han föddes i finska Borgå 1941. Pappan dog när pansarfartyget Ilmarinen sprängdes av en mina samma år.
Barndomstiden växlade mellan fosterföräldrarnas bondgård i Småland och den arbets- och bostadslösa mamman i efterkrigstidens Finland – som finnpojke i Sverige och svenskunge i Finland.
Veikko blev så småningom Norrskensflammans korrespondent i Moskva och upplevde såväl förhoppningarna runt Gorbatjov som katastrofen i Tjernobyl och kriget i Afghanistan. Terrorattacken på Utøya drabbade hans egen familj.
År 1943 inviger den svenske upptäcktsresanden och akademiledamoten Sven Hedin ett forskningsinstitut vid Münchenuniversitetet, namngivet efter honom på direktiv av SS-ledaren Heinrich Himmler.
Institutet var både en hyllning till Hedins geografiska bedrifter och ett tack för dennes långvariga stöd till Hitlertyskland i skrift och handling, samt en utmärkt täckmantel för SS att bedriva sin verksamhet.
Denna bok är historien om Sven Hedin-institutet och en nationalhjältes fall.
Kartonnage, 442 sidor. Fyrfärg.
Älskade Ester är en roman som har dokumentär grund. Ester Nilsson levde mellan åren 1896-1985 i Lycksele kommun. Hon gick under smeknamnet Ester Duva. I Älskade Ester ger författaren Kent Lundholm ett kärleksfullt och inträngande porträtt av denna märkliga kvinna, som var ”nalta eljest”. Inläsare: Örjan Holmberg
Längst ner på startsidan kan du klicka och lyssna på ett ljudprov. Köps via Bokus, Adlibris och andra strömningstjänster.
Som sjuttonåring bryter Anna upp från sin hemmiljö i finska Tornedalen för att skaffa sig en framtid i Sverige.
Språksvårigheter, trångboddhet, fackföreningarnas vara eller inte vara gör tillvaron svår för Anna och hennes man, Abram, då de har helt olika uppfattningar.
Inspiration till romanen Har man inte folk tar man finnar har Ulla Brännström Englsperger hämtat ur sin egen mormorsmors liv. Boken utkom första gången 2018.
Sylvia bor med sina föräldrar i Västerbottens inland. Som tioåring upptäcker Sylvia musikens kraft – en kraft som kommer att bära henne framåt, men också utsätta henne för faror. Hennes läromästare är en gammal kantor, sträng och konservativ, men som ser Sylvias kvalitéer. I den kyrkliga vuxenvärlden finns dock en person med en helt annan agenda.
I Det finns tid låter Carina Bergström språket flyta lika melodiöst och kraftfullt som tonerna ur en kyrkorgels pipor.
Danskt band, 180 sid.
Under mindre än ett decennium växte det slumrande hotell Silverhatten i Arjeplog explosionsartat. Antalet rum femdubblades och omsättningen tiofaldigades när bil- och eventföretag köade för att få komma till smällkalla Norrbotten och få testa sina fordon på isbanorna. Bakom framgångssagan stod entreprenören Jan Edvardsson. 2010 fick rörelsen nya delägare. Där vände Edvardssons lycka. Efter bara två år hade han fått sparken. Därefter förlorade han allt.
Silverblåsningen berättar historien om ett påstått brott och om en ensam mans kamp för sin heder och sitt livsverk – en historia som får en oväntad vändning när okända dokument dyker upp och avslöjar en helt ny sanning.
Danskt band, 380 sid.
Kartonnage, 325 sid. Fyrfärg. Utkom första gången 2015
DET VAR INTE JAG är betraktelsen över en slingrig och dramatisk karriär som visartist. I denna memoarbok får vi följa Maria Lindström från ax till limpa, från fiaskon till succéer och på kärlekens många irrfärder. Samt möten med idoler, levande och döda!
Danskt band, 320 sid
Johan Stalke har svårt att tygla sitt hetsiga humör. Även om han älskar Abbey och dottern Engla tycker han illa om desto fler, särskild Greger Bergkvist och hans kumpan Ronny Korngren. Mest av allt hatar Johan sin äldre bror Åke.
Vad man inte kan tala om är Pelle Olssons sjätte roman. Den handlar om att ta sig tillbaka efter ett liv med missbruk och kriminalitet. Och lite om en sjö i Småland som töms på vatten. Framför allt är boken en berättelse om försoning.
Danskt band, 382 sid.
Från skidor till ambulans är en bok om sjukvård och hälsoarbete i en tid långt före vårt idag självklara välfärdssamhälle - och ändå inte så länge sedan. Berättelsen börjar i en glest befolkad, isolerad och fattig bygd i slutet av 1800-talet och följer sedan utvecklingen av sjukvården fram till 1960-talet. Bokens fokus är på Sorsele, men författaren sätter även utvecklingen i ett större sammanhang - vad som händer i Västerbotten och i Sverige som helhet.
Boken är rikt illustrerad med över 140 foton och berättelser från ett trettiotal personer, sjukvårdspersonal och patienter.
"Stort historiskt värde" Roland Edlund i Västerbottens-Kuriren, om Lena Eliassons bok.
NY UPPLAGA I MJUKBAND: Aktse – på nio rökars håll, handlar om det berömda och mytomspunna nybygget Aktse i Rapadalens mynning och de samer som anlade hemmanet. Författaren delar också rikligt med sig av egna möten med djur och natur i detta unika fjällområde. Boken är rikt illustrerad med Mats egna teckningar.