Ord & Visor förlag

Norrlandsfönstret

Sortera efter datum - Sortera efter titel

Sida 1/19   visar 1-12 av 223 böcker

"Man for hem och hämtade sitt björnspjut"

Ryd, Lilian

Lilian Ryd har skrivit uppmärksammade och prisbelönta böcker om nordsvensk och samisk kulturhistoria. När hon nu  tagit sig an Johan Holmboms unika material borgar det för ännu en lättläst och fängslande skildring om livet i Lappland. Johan Holmbom från Njunjes i Tarradeln var känd som fotograf och konstnär. Att han också kunde skriva visste bara en arkivchef i Uppsala. Denne Åke Campbell anlitade Johan Holmbom för att i ord och bild dokumentera dagligt liv i Tarradalen.

Stå på egna ben

Englsperger, Ulla

Johan och Augusta har bildat familj. De lever efter sina ideal och drömmar. Johan glöder för fackföreningens utveckling. Augusta för kvinnors rösträtt och sociala trygghet. De trotsar storstrejken, en hungersnöd och en svår olycka. När den fjärde flickan föds inträffar det som inte får hända ...

Stå på egna ben är tredje delen i en trilogi som började med "Har man inte folk tar man finnar." Handlingen utspelar sig nu i Jukkasjärvi och Kiruna.

Jägarliv i Jokkmokks fjällvärld

Ryd, Yngve

Legendarisk bok av Yngve Ryd och Gunnar Edholm. Slut sedan många år tillbaka. Omöjlig att få tag i på second handmarknaden. Nu kommer den i nytryck på Ord&visor i höst, med delvis ny formgivning. Här porträtteras legendariska storviltsjägare som Sigurd Länta och Nilas Kallok. Med dramatiska jakthistorier. Rikligt med foton av olika fotografer.

”Fenomenalt med nytryck av denna grymt fina bok! På omslaget skidrar Lars-Guttorm Blind in i Riggoajvegårsså i översta änden av Tarradalen, vid Darreluoppal”/Tor Tuorda

Utkommer under hösten 2023. Preliminärt utgivningsdatum 4/12. Förhandsbeställningar möjliga via boka@ordvisor.se

Ro, bror

Levlin, Kurt


"Hur talar man om tystnaden?
Man rör vid tangenterna så lätt
att ljudet mest påminner om ett
stilla, distraherande regn mot fönstret.
Hur gör man ett osynligt liv synligt?
Man spänner upp en tunn duk och
börjar helt enkelt treva sig fram."

Kurt Levlins fjärde diktsamling.

Sápmis jättinna - sanningen om Långa lappflickan

Lundgren, Åke

I närmare femtio år har den västerbottniske författaren Åke Lundgren följt Långa lappflickan från Malå i spåren. Vem var hon? Varför lät hon sig förevisas i Sverige och ute i Europa? Hur blev hennes liv? Vilka var människorna omkring henne?

Efter döden fördes hennes skelett till Karolinska Institutets anatomiska museum där det ställdes ut till allmän beskådan. Men gick det verkligen förlorat vid den ödesdigra branden 1892?


Syskonkärlek

Wikander, Ann-Marie

Mitt i lekarna kan Anna känna att mamma tittar på henne. Då stelnar hon till och kommer av sig. Vet att hon gör något fel.

Hon lär sig att iaktta modern. Försöker göra rätt, även när hon inte förstår. Och bröderna, som är hennes ansvar: att inte heller de oroar modern. Hon får inte bli nervös och orolig.


Rälsspikarnas sammansvärjning

Ingelstam, Bengt

Ville, Albin och Fölan växer upp under tuffa förhållanden i byn Ångan. Men där finns också något nytt och spännande, som barnen tror att byn fått sitt namn ifrån: ånglok, stora som små, och vagnar som fraktar gods till och från kusten. De tre vännerna blir så småningom indragna i arbetarnas kamp för att organisera sig och bilda fackförening på den stora sågen. Men framförallt kämpar de för att behålla sin vänskap med varandra i en stentuff omvärld. En fotboll på avvägar kommer att spela en stor roll!

Bengt Ingelstam och illustratören Jens Ahlbom har tidigare gett ut en rad barn- och ungdomsböcker tillsammans, bland annat serien om Pelle Puck.

Jag lärde mig gilla läget

Johansson, Åke

Veikko Keteli var ett av omkring 70 000 finska krigsbarn som evakuerades undan kriget till Sverige. Han föddes i finska Borgå 1941. Pappan dog när pansarfartyget Ilmarinen sprängdes av en mina samma år. 

Barndomstiden växlade mellan fosterföräldrarnas bondgård i Småland och den arbets- och bostadslösa mamman i efterkrigstidens Finland – som finnpojke i Sverige och svenskunge i Finland. 

Veikko blev så småningom Norrskensflammans korrespondent i Moskva och upplevde såväl förhoppningarna runt Gorbatjov som katastrofen i Tjernobyl och kriget i Afghanistan. Terrorattacken på Utøya drabbade hans egen familj. 

Sven Hedin-institutet - en nationalhjältes fall

Lundmark, Tommy

År 1943 inviger den svenske upptäcktsresanden och akademiledamoten Sven Hedin ett forskningsinstitut vid Münchenuniversitetet, namngivet efter honom på direktiv av SS-ledaren Heinrich Himmler.

Institutet var både en hyllning till Hedins geografiska bedrifter och ett tack för dennes långvariga stöd till Hitlertyskland i skrift och handling, samt en utmärkt täckmantel för SS att bedriva sin verksamhet. 

Denna bok är historien om Sven Hedin-institutet och en nationalhjältes fall.

Renholmen, 1760-2020

Westerlund, Carina
Från år 1760 kan läsaren följa hur samhället Renholmen tar form på en plats där ingen bor och hur en dominerande industri, i det här fallet ett ångsågverk och dess ägare, utövar stort inflytande på människors liv. Den stora inflyttningen gör att Renholmen i början av 1910-talet har samma invånarantal som dåvarande Skellefteå. 2020, däremot, bor endast 27 personer permanent i Renholmen. I text och bild får vi ta del av Renholmens fascinerande historia i detta praktverk.
Kartonnage, 442 sidor. Fyrfärg.

Har man inte folk tar man finnar

Englsperger, Ulla

Som sjuttonåring bryter Anna upp från sin hem­miljö i finska Tornedalen för att skaffa sig en framtid i Sverige. 

Språksvårigheter, trångboddhet, fackföreningarnas vara eller inte vara gör tillvaron svår för Anna och hennes man, Abram, då de har helt olika uppfattningar.

Inspiration till romanen Har man inte folk tar man finnar har Ulla Brännström Englsperger hämtat ur sin egen mormorsmors liv. Boken utkom första gången 2018.

Det finns tid

Bergström, Carina

Sylvia bor med sina föräldrar i Västerbottens inland.  Som tioåring upptäcker Sylvia musikens kraft – en kraft som kommer att bära henne framåt, men också utsätta henne för faror. Hennes läromästare är en gammal kantor, sträng och konservativ, men som ser Sylvias kvalitéer. I den kyrkliga vuxenvärlden finns dock en person med en helt annan agenda.

I Det finns tid låter Carina Bergström språket flyta lika melodiöst och kraftfullt som tonerna ur en kyrkorgels pipor. 

Danskt band, 180 sid.

Sida 1/19   visar 1-12 av 12 böcker