Ord & Visor förlag

Norrlandsfönstret

Sortera efter datum - Sortera efter titel

Sida 1/18   visar 1-12 av 213 böcker

Har man inte folk tar man finnar

Englsperger, Ulla

Som sjuttonåring bryter Anna upp från sin hem­miljö i finska Tornedalen för att skaffa sig en framtid i Sverige. 

Språksvårigheter, trångboddhet, fackföreningarnas vara eller inte vara gör tillvaron svår för Anna och hennes man, Abram, då de har helt olika uppfattningar.

Inspiration till romanen Har man inte folk tar man finnar har Ulla Brännström Englsperger hämtat ur sin egen mormorsmors liv. Boken utkom första gången 2018.

Det finns tid

Bergström, Carina

Sylvia bor med sina föräldrar i Västerbottens inland. Berättelsen börjar under det tidiga fyrtiotalet. Som tioåring upptäcker Sylvia musikens kraft – en kraft som kommer att bära henne framåt, men också utsätta henne för faror. Hennes läromästare är en gammal kantor, sträng och konservativ, men som ser Sylvias kvalitéer. I den kyrkliga vuxenvärlden finns dock en person med en helt annan agenda.

I Det finns tid låter Carina Bergström språket flyta lika melodiöst och kraftfullt som tonerna ur en kyrkorgels pipor.

Danskt band, 180 sid.

Silverblåsningen

Boström, Anders

 Under mindre än ett decennium växte det slumrande hotell Silverhatten i Arjeplog explosionsartat. Antalet rum femdubblades och omsättningen tiofaldigades när bil- och eventföretag köade för att få komma till smällkalla Norrbotten och få testa sina fordon på isbanorna. Bakom framgångssagan stod entreprenören Jan Edvardsson. 2010 fick rörelsen nya delägare. Där vände Edvardssons lycka. Efter bara två år hade han fått sparken. Därefter förlorade han allt.

Silverblåsningen berättar historien om ett påstått brott och om en ensam mans kamp för sin heder och sitt livsverk – en historia som får en oväntad vändning när okända dokument dyker upp och avslöjar en helt ny sanning.
Danskt band, 380 sid.

 

GULDKORN - medmänniskor i skelleftebygden

Lundin, Göran

 

I boken GULDKORN - medmänniskor i Skelleftebygden, porträtteras ett trettiotal skelleftebor, samtidigt som författarnas egna berättelser träder fram i text och bild. Göran Lundin (text) och Erland Segerstedt (foto) har tidigare givit ut flera stora foto-reportageböcker. "Och plötsligt ser vi dem! De små människorna med den speciella glansen. De lågmälda inne i skuggorna, i motvinden ..."
Kartonnage, 325 sid. Fyrfärg. Utkom första gången 2015

Från skidor till ambulans

Eliasson, Lena

 

 Från skidor till ambulans är en bok om sjukvård och hälsoarbete i en tid långt före vårt idag självklara välfärdssamhälle - och ändå inte så länge sedan. Berättelsen börjar i en glest befolkad, isolerad och fattig bygd i slutet av 1800-talet och följer sedan utvecklingen av sjukvården fram till 1960-talet. Bokens fokus är på Sorsele, men författaren sätter även utvecklingen i ett större sammanhang - vad som händer i Västerbotten och i Sverige som helhet.

Boken är rikt illustrerad med över 140 foton och berättelser från ett trettiotal personer, sjukvårdspersonal och patienter.

"Stort historiskt värde" Roland Edlund i Västerbottens-Kuriren, om Lena Eliassons bok.

 "Hon har nu med sitt gedigna forskningsarbete skrivit in sig i Sorseles historia som den som med imponerande nedlagt arbete bevarat viktigt material i en bok av stort historiskt värde."

En skog som går omkring bland husen

Folkedotter, Marianne
Diktsamlingen En skog som går omkring bland husen tillägnar jag Moder Jord. Den speglar min egen upplevelse av att vara en del av naturens enastående kretslopp där födelse, liv, död och återskapande avlöser varandra. Den handlar också om obalanser, förlust och oron för vad som händer när naturen inte längre värnas och framtiden hotas."

OTILLGÄNGLIGHETSPUNKTEN

Fowelin, Hans

På sin semester reser Jörgen Friedman till Lapplands fjällvärld för att bland annat besöka den så kallade Otillgänglighetspunkten, den plats i Sverige som är längst bort från farbara vägar. Några dagar senare omkommer han i nationalparken Sarek. Alla betraktar händelsen som en tragisk olycka - alla utom Jörgens syster Sara som börjar söka efter svar. Det finns människor som erbjuder hjälp, samtidigt som de väcker starka känslor hos henne. Dessutom tycks hon vara bevakad.

På egen hand reser hon till samma område som sin bror, en dramatisk fjällnatur som är vacker men långt ifrån ofarlig.  Snart får hon sällskap – fast vem är egentligen den trevlige unge mannen? Efterhand går det upp för henne att mycket står på spel, inte bara hennes eget liv.

Av vishetens stenar

Antonsson, Folke

Folke Antonsson återvänder än en gång till sina rötter i denna jordnära släkthistoria – utan att huka för det otillåtna och skamtyngda, eller för mindre hedervärda sanningar gömda bakom patriarkala strukturer. Berättelsen är samtidigt ett tidsdokument från det förra seklets småbrukarsamhälle, där barn på gott och ont tidigt fick axla en vuxens ansvar.

Jag har hållit en hök - texter 1972-2021

Holmberg, Stefan

Berättelser av författaren och journalisten Stefan Holmberg, skrivna från 1972 och nästan ett halvsekel framåt. Episoderna handlar ofta om enstaka möten. Som med bilförsäljaren som kommer in sent en händelsefattig sommardag på en lokalredaktion i hopp om att hinna få in en annons om en Oldsmobile till följande dag. Eller en äldre tågresenär som visar sig vara ett medium på turné, men där resplanen gäckas av ett vardagligt missöde med tåget.

Fältrapport

Levlin, Kurt
Fältrapport innehåller prosalyriska dikter om allt det som ryms mellan hjortronmyren och busshållplatsen, mellan klädnyporna och de svävande röda ballongerna.

Sarek till Arktis - möten med natur, människor och djur

Forssell, Anita & Gustaf
Den röda dunjackan håller värmen kvar i kroppen på fjället Áhkkás stortopp. Blicken möter bergstopp på bergstopp, gröna dalar, slingrande grågröna isälvar, gnistrande snö, dal- och nischglaciärer. Det är här det börjar, det är här på Áhkkás topp som Anita på allvar smittas av den arktiska febern, som bara kan stillas genom resor i Arktis.

Medan skogen tiger

Edvall, Karin
Skogen drar dem till sig och träden står som tigande vittnen ... Medan skogen tiger utspelar sig vid Skuleberget norr om Härnösand mellan åren 1579 och 1696 och handlar om tre generationer kvinnor; Karin, Britta och Kerstin, från mor till dotter.

Sida 1/18   visar 1-12 av 12 böcker