Ord & Visor förlag

Norrlandsfönstret

Sortera efter datum - Sortera efter titel

Sida 1/18   visar 1-12 av 210 böcker

GULDKORN - medmänniskor i skelleftebygden

Lundin, Göran

 

I boken GULDKORN - medmänniskor i Skelleftebygden, porträtteras ett trettiotal skelleftebor, samtidigt som författarnas egna berättelser träder fram i text och bild. Göran Lundin (text) och Erland Segerstedt (foto) har tidigare givit ut flera stora foto-reportageböcker. "Och plötsligt ser vi dem! De små människorna med den speciella glansen. De lågmälda inne i skuggorna, i motvinden ..."
Kartonnage, 325 sid. Fyrfärg. Utkom första gången 2015

Från skidor till ambulans

Eliasson, Lena

 

 Från skidor till ambulans är en bok om sjukvård och hälsoarbete i en tid långt före vårt idag självklara välfärdssamhälle - och ändå inte så länge sedan. Berättelsen börjar i en glest befolkad, isolerad och fattig bygd i slutet av 1800-talet och följer sedan utvecklingen av sjukvården fram till 1960-talet. Bokens fokus är på Sorsele, men författaren sätter även utvecklingen i ett större sammanhang - vad som händer i Västerbotten och i Sverige som helhet.

Boken är rikt illustrerad med över 140 foton och berättelser från ett trettiotal personer, sjukvårdspersonal och patienter.

"Stort historiskt värde" Roland Edlund i Västerbottens-Kuriren, om Lena Eliassons bok.

 "Hon har nu med sitt gedigna forskningsarbete skrivit in sig i Sorseles historia som den som med imponerande nedlagt arbete bevarat viktigt material i en bok av stort historiskt värde."

En skog som går omkring bland husen

Folkedotter, Marianne
Diktsamlingen En skog som går omkring bland husen tillägnar jag Moder Jord. Den speglar min egen upplevelse av att vara en del av naturens enastående kretslopp där födelse, liv, död och återskapande avlöser varandra. Den handlar också om obalanser, förlust och oron för vad som händer när naturen inte längre värnas och framtiden hotas."

OTILLGÄNGLIGHETSPUNKTEN

Fowelin, Hans

På sin semester reser Jörgen Friedman till Lapplands fjällvärld för att bland annat besöka den så kallade Otillgänglighetspunkten, den plats i Sverige som är längst bort från farbara vägar. Några dagar senare omkommer han i nationalparken Sarek. Alla betraktar händelsen som en tragisk olycka - alla utom Jörgens syster Sara som börjar söka efter svar. Det finns människor som erbjuder hjälp, samtidigt som de väcker starka känslor hos henne. Dessutom tycks hon vara bevakad.

På egen hand reser hon till samma område som sin bror, en dramatisk fjällnatur som är vacker men långt ifrån ofarlig.  Snart får hon sällskap – fast vem är egentligen den trevlige unge mannen? Efterhand går det upp för henne att mycket står på spel, inte bara hennes eget liv.

Av vishetens stenar

Antonsson, Folke

Folke Antonsson återvänder än en gång till sina rötter i denna jordnära släkthistoria – utan att huka för det otillåtna och skamtyngda, eller för mindre hedervärda sanningar gömda bakom patriarkala strukturer. Berättelsen är samtidigt ett tidsdokument från det förra seklets småbrukarsamhälle, där barn på gott och ont tidigt fick axla en vuxens ansvar.

Jag har hållit en hök - texter 1972-2021

Holmberg, Stefan

Berättelser av författaren och journalisten Stefan Holmberg, skrivna från 1972 och nästan ett halvsekel framåt. Episoderna handlar ofta om enstaka möten. Som med bilförsäljaren som kommer in sent en händelsefattig sommardag på en lokalredaktion i hopp om att hinna få in en annons om en Oldsmobile till följande dag. Eller en äldre tågresenär som visar sig vara ett medium på turné, men där resplanen gäckas av ett vardagligt missöde med tåget.

Fältrapport

Levlin, Kurt
Fältrapport innehåller prosalyriska dikter om allt det som ryms mellan hjortronmyren och busshållplatsen, mellan klädnyporna och de svävande röda ballongerna.

Sarek till Arktis - möten med natur, människor och djur

Forssell, Anita & Gustaf
Den röda dunjackan håller värmen kvar i kroppen på fjället Áhkkás stortopp. Blicken möter bergstopp på bergstopp, gröna dalar, slingrande grågröna isälvar, gnistrande snö, dal- och nischglaciärer. Det är här det börjar, det är här på Áhkkás topp som Anita på allvar smittas av den arktiska febern, som bara kan stillas genom resor i Arktis.

Medan skogen tiger

Edvall, Karin
Skogen drar dem till sig och träden står som tigande vittnen ... Medan skogen tiger utspelar sig vid Skuleberget norr om Härnösand mellan åren 1579 och 1696 och handlar om tre generationer kvinnor; Karin, Britta och Kerstin, från mor till dotter.

Älskade Ester NY UPPLAGA

Lundholm, Kent

Älskade Ester är en roman som har dokumentär grund. Ester Nilsson levde mellan åren 1896-1985 i Lycksele kommun. Hon gick under smeknamnet Ester Duva. I Älskade Ester ger författaren Kent Lundholm ett kärleksfullt och inträngande porträtt av denna märkliga kvinna, som var ”nalta eljest”.

Så här års i livet

Nilsson, Anita
Den här boken har skrivit sig själv. Välkommen in! Här finns de som varit och vi som är nu. Här finns de som kom och vi som varit här länge. Utan varandra vore livet en öken. Och allt kan man inte förstå!

KLIMAT - på jakt efter den hållbara maten

Müller, Arne
En grupp svenska och ryska journalister gav sig ut på en resa i Norrbotten, Västerbotten, Österbotten och ryska Karelen på jakt efter den hållbara maten.

Sida 1/18   visar 1-12 av 12 böcker