Norrlandsfönstret
Apmut Ivar Kuoljok berättar på lulesamiska om den tioårige pojken Apmut under några år på 1940-talet. Vi får följa honom, hans syskon och föräldrar när de flyttar till fjälls med pulkarajd på våren och till Badjelánnda med klövjehärkar på sommaren. Det är spännande äventyr med både allvar och lek.
Detta är den andra boken om Apmut. 2014 utkom Apmut – Jåhttesábme, som, precis som denna bok, är skriven på lulesamiska.
Många år har passerat och Apmut är nu en fullvuxen man och duktig renskötare. Apmuts sita skötte renhjorden på höstsommaren, hösten, höstvintern, vintern och vårvintern.
Höstsitan har renskiljning och Apmut och hans familj gör en egen vintergrupp. Apmut jagar och gör även andra arbeten som tillhör renskötsellivet.
Vet du vem Vera är? Hon som är så duktig i skolan och alltid kan läxan. Hon som aldrig glömmer sina böcker eller gymnastikkläder. Vera är alltid snäll mot de andra och tycker att alla ska få vara med. Hon du vet, Vera.
Men Vera kan visa andra sidor också ...
Folke Antonsson återvänder än en gång till sina rötter i denna jordnära släkthistoria – utan att huka för det otillåtna och skamtyngda, eller för mindre hedervärda sanningar gömda bakom patriarkala strukturer. Berättelsen är samtidigt ett tidsdokument från det förra seklets småbrukarsamhälle, där barn på gott och ont tidigt fick axla en vuxens ansvar.
En till stora delar själbiografisk roman av den välkände tornedalske författaren. Aldrig har han varit så självutlämnande som här.
"Med berättelserna i denna bok vill jag hedra alla kvinnor som saknat fina titlar men uträttat stordåd i det tysta – mest av allt Gustavorna, farmor, mormor och mamma.”
Maj Degerstedt
SLUT! En byabok om Bastuträsk By i Västerbotten. 1539 består byn av ett enda hemman.
Det är år 1952, det är juli månad och det är slåtter i Arnäs. Åtta var de när hässjningen kom igång, men innan allt hö är inne har två slåtterkarlar försvunnit.
Bedragarna är den åttonde boken i serien om polissläkten Morell, som började med Harald Morell i Anundsjö på 1840-talet i Liemannen. Nu är det 1950-tal och det är den tredje och fjärde generationen, Erik och Karl Morell, som bekämpar brott nolaskogs.
Björns Tegelbruk låg i Norra Sunderbyn, i Norrbotten. Under en viktig period i sitt liv arbetade Henning Johansson där. I boken "Björns tegelbruk" berättar han levande och engagerande om människorna och miljöerna i och kring tegelbruket.
En dokumentation av Bobackens anor och traditioner.
Bye, bye bondbönan handlar om hur det var för Doris Sundberg att växa upp i Västerbottens inland på femtio- och sextiotalet. Doris bodde sina första åtta år i Brönstjärn, en typisk jordbruksbygd. De flesta innevånarna var bönder och kände varandra väl. Sedan gick flyttlasset till Boliden, eftersom hennes pappa inte kunde försörja familjen på det lilla jordbruket. Boliden var då ett blomstrande, modernt gruvsamhälle.
Denna bok beskriver händelser i Bygdeå församling från äldsta tid. Här fanns en levande församling redan på 1300-talet.